|
Kód
|
Név
|
Funkció,
káros hatások, egyéb
|
E
100
|
kurkumin,
Cl Natural Yellow 3, turmeric sárga,
diferoil-metán
|
színezék,
antioxidáns Sárgagyökérbõl
nyerik, a curry alkotórésze
|
E
101
|
riboflavin,
lactoflavin, B2 vitamin
|
színezék,
antioxidáns
|
E
101(a)
|
Riboflavin-5'-foszfát
|
színezék
|
E 102
|
tartrazine
(Cl Food Yellow)
|
színezék
(Veszélyes adalékként
tartják számon.)
|
E
104
|
kinolinsárga
(quinoline yellow, Cl Food Yellow)
|
színezék
Szintetikus,
az
Amerikai Egyesült
Államokban betiltották
|
E 110
|
narancssárga
FCF ('sunset yellow FCF',Cl Food Yellow 3, Orange Yellow S)
|
színezék
(Veszélyes adalékként
tartják számon.)
Szintetikus,
allergiát okozhat
|
E 120
|
kosnil,
(cochineal, kármin, kármin-sav)
|
színezék
(Veszélyes adalékként
tartják számon.)
|
E 122
|
azorubin,
karmazsin
|
színezék
(Allergiát okozhat, az USA-ban betiltották.)
|
E 123
|
amaranth
(Cl Food Red 9)
|
színezék
(Az USA-ban, Görögországban,
Ausztriában, Finnországban és
Norvégiában, valamint a volt SU-ban és
Jugoszláviában tiltott.)
|
E 124
|
neukokcin
(ponceau 4R, kosnill vörös A, Cl Food Red 7)
|
színezék
(Veszélyes adalékként
tartják számon. Japánban
már 1977 óta tiltott.)
|
E
127
|
eritrozin
|
színezék
|
E
128
|
vörös
2G (Cl Food Red 10)
|
színezék
|
E
129
|
alluravörös
AC (Cl Food Red 17)
|
színezék
|
E 131
|
patentkék
V (patent blue V, Cl Food Blue 5)
|
színezék
(Karcinogén hatású lehet. Az USA-ban
tiltott.)
|
E 132
|
indigo
kármin (indigotin, Cl Food Blue 1)
|
színezék
(Némely emberekben intoleranciás
reakciót válthat ki!)
|
E
133
|
brillantkék
FCF (Cl Food Blue 2)
|
színezék
|
E
140
|
klorofill
|
színezék
|
E
141
|
klorofillek
rézkomplexei (Cl Natural Green 3, rézklorofill,
rézfeofitin)
|
színezék
|
E 142
|
zöldS
(Cl Food Green 4, brillantzöld BS, lisaminzöld)
|
színezék
(Valószínűleg enyhén
karcinogén hatasú!)
|
E 150
|
karamella
|
színezék,
ízesítő
("Gyanús" adalékként
tartják számon.
Patkányokon végzett
kísérletek során
megváltoztatta a vérképet.)
|
E 150(b)
|
szulfitos
karamell
|
színezék,
ízesítő
("Gyanús" adalékként
tartják számon.
Patkányokon végzett
kísérletek során
megváltoztatta a vérképet.)
|
E 150(c)
|
ammóniás
karamell
|
színezék,
ízesítő
("Gyanús" adalékként
tartják számon.
Patkányokon végzett
kísérletek során
megváltoztatta a vérképet.)
|
E 150(d)
|
ammónium-szulfitos
karamell
|
színezék,
ízesítő
("Gyanús" adalékként
tartják számon.
Patkányokon végzett
kísérletek során
megváltoztatta a vérképet.)
|
E
151
|
brillantfekete
BN (black PN, brilliant black PN, brilliant black BN, Cl Food Black 1)
|
színezék
|
E 153
|
faszén
(carbo medicinalis)
|
színezék
("Gyanús" adalékként
tartják számon. Több államban
tiltott)
|
E 154
|
barna
FK
|
szintetikus
barna színezék (Az USA-ban tiltott)
|
E
155
|
barna
HP
|
szintetikus
barna színezék
|
E
160
|
karotinok
|
színezék
|
E
160(a)
|
alfa-,
béta- és gamma karotin
|
színezék
|
E
160(b)
|
bixin
és norbixin
|
színezék
|
E
160(c)
|
kapsanthin
és kapsorubin
|
színezék
|
E
160(d)
|
likopin
|
színezék
|
E
160(e)
|
beta-apo-8'-karotenal
|
színezék
|
E
160(f)
|
beta-apo-8'-karotenal
észtere
|
színezék
|
E
161
|
xantofillok
|
színezék
|
E
161(a)
|
flavoxantin
|
színezék
|
E
161(b)
|
lutein
|
színezék
|
E
161(c)
|
kriptoxantin
|
színezék
|
E
161(d)
|
rubixantin
|
színezék
|
E
161(e)
|
violaxantin
|
színezék
|
E
161(f)
|
rhodoxantin
|
színezék
|
E
161(g)
|
kantaxantin
|
színezék
|
E
162
|
betanin
|
színezék
|
E
163
|
anthocyanok
|
színezék
|
E
163(a)
|
cyanidin
|
színezék
|
E
163(b)
|
delphinidin
|
színezék
|
E
163(c)
|
malvidin
|
színezék
|
E
163(d)
|
pelargonidin
|
színezék
|
E
163(e)
|
peonidin
|
színezék
|
E
163(f)
|
petunidin
|
színezék
|
E
170
|
kalcium-karbonát
|
színezék,
töltőanyag
|
E 171
|
titán-dioxid
(titanium-dioxid)
|
színezék
("Gyanús" adalékként
tartják számon.)
|
E 172
|
vas-oxid,
vas-hidroxid
|
színezék
("Gyanús" adalékként
tartják számon.)
|
E 173
|
elemi
alumínium
|
színezék
("Gyanús" adalékként
tartják számon.)
|
E
174
|
elemi
ezüst
|
színezék
|
E
175
|
elemi
arany
|
színezék
|
E
180
|
lithol
rubin BK
|
színezék,
töltőanyag
|
E 200
|
szorbinsav
|
tartósítószer,
sav-szabályzó, (B12 vitamint
károsító)
|
E
201
|
nátrium
szorbát
|
tartósítószer
|
E
202
|
kálium-szorbát
|
tartósítószer
|
E
203
|
kalcium-szorbát
|
tartósítószer
|
E 210
|
benzoesav
|
tartósítószer
(Egyesekben intoleranciát válthat ki,
és feltételezik, hogy a
'hiperaktivitás' oka gyerekekben!)
|
E 211
|
nátrium-benzoát
|
tartósítószer
(Egyesekben intoleranciát válthat ki!)
|
E 213
|
kalcium-benzoát
|
tartósítószer
(Egyesekben intoleranciát válthat ki!)
|
E 214
|
etil-para-hidroxibenzoát
(etil-4-hidroxibenzoát)
|
tartósítószer
(Egyesekben intoleranciát válthat ki!)
|
E 215
|
az
etil-4-hidroxibenzoát nátrium sója
|
tartósítószer
(Egyesekben intoleranciát válthat ki!)
|
E 216
|
propil
paraben (propil-4-hidroxibenzoát)
|
tartósítószer
(Egyesekben intoleranciát válthat ki!)
|
E 217
|
a
propil-4-hidroxibenzoát nátrium sója
|
tartósítószer
(Egyesekben intoleranciát válthat ki!)
|
E 218
|
metil-4-hidroxibenzoát
(PHB- methyl ester)
|
tartósítószer
(Egyesekben intoleranciát válthat ki!)
|
E 219
|
a
metil-4-hidroxibenzoát (PHB- methyl ester)
nátrium sója
|
tartósítószer
(Egyesekben intoleranciát válthat ki!)
|
E 220
|
kén-dioxid
|
tartósítószer,
antioxidáns, (Bélpanaszokat okozhat.)
|
E 221
|
nátrium-szulfit
|
tartósítószer
(Bélpanaszokat okozhat.)
|
E 222
|
nátrium-hidrogén-szulfit
|
tartósítószer
(Bélpanaszokat okozhat.)
|
E 223
|
nátrium-metabiszulfit
(nátrium-diszulfit, nátrium-piroszulfit)
|
tartósítószer,
antioxidáns (Bélpanaszokat okozhat.)
|
E 224
|
kálium-metabiszulfit
(kálium-diszulfit, kálium-piroszulfit)
|
tartósítószer,
antioxidáns (Bélpanaszokat okozhat.)
|
E 226
|
kalcium-szulfit
|
tartósítószer,
(Bélpanaszokat okozhat.)
|
E 227
|
kalcium-hidrogén-szulfit
|
tartósítószer,
(Bélpanaszokat okozhat.)
|
E 228
|
kálium-hidrogén-szulfit
|
tartósítószer,
(Bélpanaszokat okozhat.)
|
E 230
|
difenil
|
tartósítószer,
(Bőrpanaszokat okozhat.)
|
E 231
|
2-hidroxi-bifenil
|
tartósítószer,
(Bőrpanaszokat okozhat.)
|
E 232
|
nátrium-bifenil-2-il-oxid
|
tartósítószer,
(Bőrpanaszokat okozhat.)
|
E 233
|
thiabendazol
|
tartósítószer,
(Bőrpanaszokat okozhat.)
|
E
234
|
nizin
|
antibiotikum,
tartósítószer
|
E
235
|
natamicin
|
antibiotikum,
tartósítószer
|
E
236
|
hangyasav
(formiát)
|
tartósítószer,
ízesítő, antioxidáns
|
E
237
|
nátrium-formiát
|
tartósítószer,
ízesítő, antioxidáns
|
E
238
|
kalcium-formiát
|
tartósítószer,
antioxidáns
|
E 239
|
hexamin
(hexametilén tetramin, urotropin)
|
tartósítószer
(Valószínűleg enyhén
karcinogén! Az USA-ban és sok más
államban használata
törvényileg szorosan behatárolt.)
|
E
242
|
dimetil-dikarbonát
|
fertőtlenítőszer
|
E 249
|
kálium-nitrit
|
tartósítószer
(Mutagén és karcinogén
nitrózaminokká alakulhat.)
|
E 250
|
nátrium-nitrit
|
tartósítószer
(Mutagén és karcinogén
nitrózaminokká alakulhat.)
|
E 251
|
nátrium-nitrát
|
tartósítószer
(Nitritté alakulhat.)
|
E 252
|
kálium-nitrát
|
tartósítószer
(Nitritté alakulhat.)
|
E
260
|
ecetsav
|
tartósítószer,
sav-szabályzó
|
E
261
|
kálium-acetát
|
sav-szabályzó
|
E
262
|
nátrium-diacetát
(nátrium-hidrogén-acetát)
|
tartósítószer,sav-szabályzó,ízesítő
|
E
263
|
kalcium-acetát
|
tartósítószer
|
E
270
|
tejsav
|
étkezési
sav, sav-szabályzó, ízesítő
|
E
280
|
propionsav
|
tartósítószer
|
E
281
|
nátrium-propionát
|
tartósítószer
|
E
282
|
kalcium-propionát
|
tartósítószer,
kalcium forrás
|
E
283
|
kálium-propionát
|
tartósítószer
|
E
284
|
bórsav
|
tartósítószer
|
E 285
|
nátrium-tetraborát
|
antioxidáns
("Gyanús" adalékként
tartják számon.)
|
E
290
|
szén-dioxid
|
"pezsgőgáz",
hajtógáz
|
E
296
|
almasav
|
sav-szabályzó
|
E
297
|
fumársav
|
sav-szabályzó
|
E
300
|
aszkorbinsav
|
antioxidáns,
vitamin
|
E
301
|
nátrium-aszkorbát
|
antioxidáns,
színmegőrző, vitaminforrás
|
E
302
|
kalcium-aszkorbát
|
antioxidáns,
színmegőrző, vitaminforrás
|
E
304
|
aszkorbinsav
zsírsavakkal alkotott észterei
|
antioxidáns
|
E
306
|
természetes
tocopherol kivonatok
|
antioxidáns
|
E
307
|
mesterségesen
előállított alfa-tocopherol
|
antioxidáns
|
E
308
|
mesterségesen
előállított gamma-tocopherol
|
antioxidáns
|
E
309
|
mesterségesen
előállított delta-tocopherol
|
antioxidáns
|
E 310
|
propil-gallát
|
antioxidáns
(Allergiát okozhat.)
|
E 311
|
oktil-gallát
|
antioxidáns
(Allergiát okozhat.)
|
E 312
|
dodecil-gallát
|
antioxidáns
(Allergiát, gyomor- és
bélirritációt okozhat
egyeseknél.)
|
E
315
|
D-eritroaszkorbinsav
|
antioxidáns
|
E
316
|
nátrium-D-eritroaszkorbát
|
antioxidáns
|
E 320
|
BHA
(tercier-butil-4-hidroxianizol)
|
antioxidáns
(Túlérzékenységet,
allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült
Államokban betiltották.)
|
E
321
|
BHT
(butilált hidroxitoluol, 2,6-di-tercier-butil-4-metilfenol)
|
antioxidáns
|
E
322
|
lecitin
(phosphatidyl-cholin)
|
emulgeálószer,
stabilizátor, antioxidáns
|
E
325
|
nátrium-laktát
|
étkezési
sav, sav-szabályzó,
nyírkosító, antioxidáns
|
E
326
|
kálium-laktát
|
étkezési
sav, sav-szabályzó,
nyírkosító, antioxidáns
|
E
327
|
kalcium-laktát
|
étkezési
sav, sav-szabályzó,
nyírkosító,
emulgeálószer, antioxidáns
|
E
330
|
citromsav
|
étkezési
sav, antioxidáns, kelátképző
|
E
331
|
nátrium-citrátok
|
étkezési
sav, sav-szabályzó,
emulgeálószer, ízesítő,
szekvesztráló, antioxidáns
|
E
331(a)
|
nátrium-dihidrogen-citrát
|
sav-szabályzó,
emulgeálószer, ízesítő,
szekvesztráló, antioxidáns
|
E
331(b)
|
dinátrium-citrát
|
étkezési
sav, sav-szabályzó,
emulgeálószer, ízesítő,
szekvesztráló, antioxidáns
|
E
331(c)
|
trinátrium-citrát
|
étkezési
sav, sav-szabályzó,
emulgeálószer, antioxidáns
|
E
332
|
kálium-citrátok
|
sav-szabályzó,
emulgeálószer, ízesítő,
szekvesztráló, antioxidáns
|
E
333
|
kalcium-citrátok
|
sav-szabályzó,
emulgeálószer, ízesítő,
szekvesztráló
|
E
334
|
borkősav
(L-tartrat)
|
étkezési
sav, sav-szabályzó, antioxidáns,
kelátképző
|
E
335
|
nátrium-tartrátok
|
sav-szabályzó,
emulgeálószer, ízesítő,
szekvesztráló, antioxidáns
|
E
336
|
kálium-tartrátok
|
sav-szabályzó,
antioxidáns
|
E
337
|
kálium-nátrium-tartrát
(nátrium-kálium-L-tartrát, Rochelle
sók)
|
sav-szabályzó,
emulgeálószer,
szekvesztráló, antioxidáns
|
E 338
|
foszforsav,
ortofoszforsav
|
sav-szabályzó
(Emésztési zavarokat okozhat.)
|
E 339
|
nátrium-ortofoszfátok
|
sav-szabályzó,
emulgeálószer, stabilizátor,
antioxidáns (Emésztési zavarokat
okozhat.)
|
E 339(a)
|
nátrium-dihidrogén-ortofoszfát
|
sav-szabályzó,
emulgeálószer, stabilizátor,
antioxidáns (Emésztési zavarokat
okozhat.)
|
E 339(b)
|
dinátrium-hidrogén-ortofoszfát
|
sav-szabályzó,
emulgeálószer, stabilizátor,
antioxidáns (Emésztési zavarokat
okozhat.)
|
E 339(c)
|
trinátrium-ortofoszfát
|
sav-szabályzó,
emulgeálószer, stabilizátor,
antioxidáns (Emésztési zavarokat
okozhat.)
|
E 340
|
kálium-ortofoszfátok
|
sav-szabályzó,
emulgeálószer, antioxidáns
(Emésztési zavarokat okozhat.)
|
E 340(a)
|
kálium-dihidrogén-ortofoszfát
|
sav-szabályzó,
emulgeálószer, antioxidáns
(Emésztési zavarokat okozhat.)
|
E 340(b)
|
dikálium-hidrogén-ortofoszfát
|
sav-szabályzó,
emulgeálószer, antioxidáns
(Emésztési zavarokat okozhat.)
|
E 340(c)
|
trikálium-ortofoszfát
|
sav-szabályzó,
emulgeálószer, antioxidáns
(Emésztési zavarokat okozhat.)
|
E 341
|
kalcium-ortofoszfátok
|
emulgeálószer,
kelesztő, nedvességelnyelő (Emésztési
zavarokat okozhat.)
|
E 341(a)
|
kalcium-dihidrogén-ortofoszfát
|
emulgeálószer,
kelesztő, nedvességelnyelő (Emésztési
zavarokat okozhat.)
|
E 341(b)
|
kalcium-hidrogén-ortofoszfát
|
emulgeálószer,
kelesztő, nedvességelnyelő (Emésztési
zavarokat okozhat.)
|
E 341(c)
|
trikalcium-ortofoszfát
|
emulgeálószer,
kelesztő, nedvességelnyelő (Emésztési
zavarokat okozhat.)
|
E 342
|
magnézium-ortofoszfát
|
emulgeálószer,
kelesztő, nedvességelnyelő (Emésztési
zavarokat okozhat.)
|
E
350
|
nátrium-malát
|
sav-szabályzó
|
E
351
|
kálium-malát
|
sav-szabályzó
|
E
352
|
kalcium-malát
|
sav-szabályzó
|
E
353
|
meta-borkősav
|
sav-szabályzó
|
E
354
|
kalcium-tartrát
|
sav-szabályzó
|
E
355
|
adipinsav
|
sav-szabályzó
|
E
356
|
nátrium-adipát
|
sav-szabályzó
|
E
357
|
kálium-adipát
|
sav-szabályzó
|
E
363
|
borostyánkősav
|
sav-szabályzó
|
E
380
|
triammónium-citrát
|
sav-szabályzó
|
E
385
|
kálium-dinátrium-etiléndiamin-tetraacetát
|
sav-szabályzó
|
E
400
|
alginsav
|
sűrítő
anyag, stabilizátor, bevonóanyag
|
E
401
|
nátrium-alginát
|
sűrítő
anyag, stabilizátor, emulgeálószer,
bevonóanyag
|
E
402
|
kálium-alginát
|
emulgeálószer,
zselésítő, stabilizátor,
sűrítő anyag
|
E
403
|
ammónium-alginát
|
emulgeálószer,
zselésítő, stabilizátor,
sűrítő anyag
|
E
404
|
kalcium-alginát
|
emulgeálószer,
zselésítő, stabilizátor,
sűrítő anyag
|
E
405
|
propilén-glikol-alginát
(hidroxipropil-alginat)
|
emulgeálószer,
zselésítő, stabilizátor,
sűrítő anyag, oldószer
|
E
406
|
agar-agar
|
emulgeálószer,
zselésítő, sűrítő anyag
|
E 407
|
karragén
|
sűrítő-,
zselésítő anyag, stabilizátor,
hordozó (Emésztési zavarokat okozhat.
1972 óta az USA-ban beismerték, hogy nem
'biztonságos')
|
E
407(a)
|
feldolgozott
Euchema alga
|
emulgeálószer
|
E
410
|
carob
enyv/gummi/gyanta (locust bean gum)
|
sűrítő
anyag, stabilizátor
|
E
412
|
guar
enyv/gumi/gyanta
|
sűrítő
anyag, stabilizátor
|
E
413
|
traganth
(tragacanth; gum dragon)
|
emulgeálószer,
sűrítő anyag, stabilizátor
|
E
414
|
gummiarabicum
(kordafan gum, acacia, gum senegal)
|
emulgeálószer,
sűrítő anyag, stabilizátor
|
E
415
|
xantán-gumi
|
sűrítő
anyag, stabilizátor
|
E
416
|
karaya
gumi
|
sűrítő
anyag, stabilizátor
|
E
417
|
taramag-liszt
(tara gum)
|
sűrítő
anyag, stabilizátor
|
E
418
|
gellán
gumi
|
sűrítő
anyag, stabilizátor
|
E
420
|
szorbit
(szorbitol, D-glucitol; D-szorbit)
|
édesítőszer,
nedvesítőszer, kelátképző,
hordozó, testesítő
|
E
421
|
mannitol
|
nyírkosító,
édesítőszer
|
E
422
|
glicerin
(glycerol)
|
nyirkosító-,
édesítő- és
tömegnövelő, hordozó
|
E
425
|
Konjac
|
emulgeálószer,
stabilizátor, sűrítő anyag
|
E
431
|
polioxi-etilén-sztearát
|
emulgeálószer,
sűrítő anyag, stabilizátor
|
E
432
|
poliszorbát
20
[polioxi-etilén(20)-szorbitán-monolaurát]
|
emulgeálószer,
sűrítő anyag, stabilizátor
|
E
433
|
poliszorbát
80
[polioxi-etilén(20)-szorbitán-monooleát]
|
emulgeálószer,
sűrítő anyag, stabilizátor
|
E
434
|
poliszorbát
40
[polioxi-etilén(20)-szorbitán-monopalmitát]
|
emulgeálószer,
sűrítő anyag, stabilizátor
|
E
435
|
poliszorbát
60
[polioxi-etilén(20)-szorbitán-monosztearát]
|
emulgeálószer,
sűrítő anyag, stabilizátor
|
E
436
|
poliszorbát
65
[polioxi-etilén(20)-szorbitán-trisztearát]
|
emulgeálószer,
sűrítő anyag, stabilizátor
|
E
440
|
pektinek
és pektátok (természetes
polysaccharidok; cukrok)
|
emulgeálószer,
zselésítő-, stabilizáló-
és sűrítő anyag adalék
|
E
440(a)
|
kálium-
és nátrium pektát
|
emulgeálószer,
zselésítő-, stabilizáló-
és sűrítő anyag adalék
|
E
440(b)
|
lebontott
pektin (amidált pektin)
|
stabilizátor,
hordozó
|
E
441
|
zselatin
|
emulgeálószer,
zselésítő- és sűrítő anyag
adalék
|
E
444
|
szacharóz-acetát-izobutirát
|
emulgeálószer
|
E
445
|
Mandragóra
gyökér gyantájának glicerin
észtere
|
emulgeálószer
|
E 450(a)
|
kálium-difoszfátok
|
emulgeálószer,
sav-szabályzó, antioxidáns
(Emésztési zavarokat okozhat.)
|
E 450(b)
|
kálium-bifoszfátok
|
emulgeálószer,
sav-szabályzó, antioxidáns
(Emésztési zavarokat okozhat.)
|
E 450(c)
|
nátrium-polifoszfátok
|
emulgeálószer,
stabilizátor (Emésztési zavarokat
okozhat.)
|
E
451
|
Trifoszfátok
|
emulgeálószer
|
E
452
|
Polifoszfátok
|
emulgeálószer
|
E
460
|
cellulóz
|
sűrítő
anyag
|
E 461
|
metil-cellulóz
|
emulgeálószer,
sűrítő anyag (Emésztési zavarokat
okozhat.)
|
E 463
|
hidroxi-propil-cellulóz
|
emulgeálószer,
stabilizátor, sűrítő anyag
(Emésztési zavarokat okozhat.)
|
E 464
|
hidroxi-propil-metil-cellulóz
|
emulgeálószer,
stabilizátor, sűrítő anyag
(Emésztési zavarokat okozhat.)
|
E 465
|
MEC
(metil-etil cellulóz)
|
emulgeálószer,
stabilizátor, sűrítő anyag
(Emésztési zavarokat okozhat.)
|
E 466
|
CMC
(nátrium-karboximetil-cellulóz)
|
emulgeálószer,
stabilizátor, sűrítő anyag
(Emésztési zavarokat okozhat.
Állatkísérletekben
szubkután szöveti daganatokat idézett
elő!)
|
E
470(a)
|
zsirsavak
nátrium-, kálium- és
kalcium-sói
|
emulgeálószer,
stabilizátor és ízesítőszer
|
E
470(b)
|
ehető
zsírsavak magnézium-sói
|
emulgeálószer,
stabilizátor és ízesítőszer
|
E
471
|
zsirsavak
mono- és digliceridjei
|
emulgeálószer,
stabilizátor és ízesítőszer
|
E
472
|
zsírsavak
mono- és digliceridjei, valamint ecet-, tej-, citrom-, bor-
és diacetyltartarsav észterei
|
emulgeálószer,
stabilizátor
|
E
472(a)
|
acetogliceridek
|
emulgeálószer,
stabilizátor
|
E
472(b)
|
lactogliceridek
|
emulgeálószer,
stabilizátor
|
E
472(c)
|
citrogliceridek
|
emulgeálószer,
stabilizátor
|
E
472(d)
|
tartarogliceridek
|
emulgeálószer,
stabilizátor
|
E
472(e)
|
acetyltartargliceridek
|
emulgeálószer,
stabilizátor
|
E
472(f)
|
ehető
zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősavas
és ecetsavas észterei
|
emulgeálószer,
stabilizátor
|
E
473
|
zsírsavak
szaharóz észterei
|
emulgeálószer,
stabilizátor
|
E
474
|
szaharóz-gliceridek
|
emulgeálószer,
stabilizátor
|
E
475
|
zsírsavak
poliglicerol észterei
|
emulgeálószer,
stabilizátor
|
E 477
|
zsírsavak
propilén-glikol észtere
|
emulgeálószer,
stabilizátor ("Gyanús"
adalékként tartják számon.)
|
E
479(b)
|
termikusan
oxidált szójabab zsírsavak mono-
és digliceridjeivel
|
emulgeálószer
|
E
481
|
nátrium-sztearoil-2-laktilát
|
emulgeálószer
|
E
482
|
kalcium-sztearoil-2-laktilát
|
emulgeálószer
|
E
483
|
sztearil-tartrát
|
emulgeálószer
|
E
491
|
szorbitan-monosztearát
|
emulgeálószer
|
E
492
|
szorbitan-trisztearát
|
emulgeálószer
|
E
493
|
szorbitan-monolaurát
|
emulgeálószer
|
E
494
|
szorbitan-monooleát
|
emulgeálószer
|
E
500
|
nátrium-karbonát
(szóda)
|
sav-szabályzó,
térfogatnövelő, csomósodást
gátló
|
E
501
|
kálium-karbonát
(hamuzsír)
|
sav-szabályzó,
stabilizátor, hordozó
|
E
503
|
ammónium-karbonát
|
sav-szabályzó,
térfogatnövelő
|
E
504
|
magnézium-karbonát
|
sav-szabályzó,
csomósodást gátló,
hordozó
|
E
507
|
sósav
|
sav-szabályzó
|
E
508
|
kálium-klorid
|
zselésítő
anyag, hordozó
|
E
509
|
kalcium-klorid
|
szilárdító
anyag, hordozó
|
E
510
|
ammónium-klorid
|
szilárdító
anyag, hordozó
|
E
511
|
magnézium-klorid
|
szilárdító
anyag, hordozó
|
E
513
|
kénsav
|
sav-szabályzó
|
E
514
|
nátrium-szulfát,
nátrium-hidrogén-szulfát
|
sav-szabályzó
|
E
515
|
kálium-szulfát,
kálium-hidrogén-szulfát
|
sav-szabályzó
|
E
516
|
kalcium-szulfát
|
lisztkezelőszer,
szilárdító anyag, hordozó
|
E
517
|
ammónium-szulfát
|
lisztkezelőszer,
stabilizátor, hordozó
|
E
520
|
alumínium-szulfát
|
szilárdító
anyag
|
E
521
|
alumínium-nátrium-szulfát
|
szilárdító
anyag, sav-szabályzó
|
E
522
|
alumínium-kálium-szulfát
|
sav-szabályzó,
stabilizátor
|
E
523
|
alumínium-ammónium-szulfát
|
stabilizátor,
szilárdító anyag,
sav-szabályzó
|
E
524
|
nátrium-hidroxid
|
sav-szabályzó,
fényezőanyag
|
E
525
|
kálium-hidroxid
|
sav-szabályzó
|
E
526
|
kalcium-hidroxid
|
sav-szabályzó,
szilárdító anyag
|
E
527
|
ammónium-hidroxid
|
sav-szabályzó
|
E
528
|
magnézium-hidroxid
|
sav-szabályzó
|
E
529
|
kalcium-oxid
|
sav-szabályzó,
lisztkezelőszer
|
E
530
|
magnézium-oxid
|
csomósodást
gátló
|
E
535
|
nátrium-ferrocianid
|
csomósodást
gátló
|
E
536
|
kálium-ferrocianid
|
csomósodást
gátló
|
E
538
|
kalcium-ferrocianid
|
csomósodást
gátló
|
E
539
|
nátrium-tioszulfát
|
antioxidáns,
kelátképző
|
E
540
|
kalcium-difoszfát
|
sav-szabályzó,
térfogatnövelő
|
E
541
|
nátrium-alumínium-foszfát
|
sav-szabályzó,
térfogatnövelő
|
E
543
|
nátrium-
és kalcium-polifoszfát
|
sav-szabályzó,
térfogatnövelő
|
E
550
|
nátrium-szilikátok
|
csomósodást
gátló
|
E
551
|
szilicium-dioxid
|
csomósodást
gátló, hordozó
|
E
552
|
kalcium-szilikát
|
csomósodást
gátló, hordozó
|
E
553(a)
|
magnézium-szilikát
|
csomósodást
gátló
|
E
553(b)
|
talkum
|
csomósodást
gátló, hordozó
|
E
554
|
nátrium-alumínium-szilikát
|
csomósodást
gátló
|
E
555
|
kálium-alumínium-szilikát
|
csomósodást
gátló
|
E
556
|
kalcium-alumínium-szilikát
|
csomósodást
gátló
|
E
558
|
bentonit
|
hordozó
|
E
559
|
alumínium-szilikát
(kaolin)
|
csomósodást
gátló, hordozó
|
E
570
|
sztearinsav
|
csomósodást
gátló
|
E
574
|
glukonsav
|
sav-szabályzó,
térfogatnövelő
|
E
575
|
glükono-delta-lakton
|
sav-szabályzó,
térfogatnövelő
|
E
576
|
nátrium-glukonát
|
kelátképző
|
E
577
|
kálium-glukonát
|
kelátképző,
hordozó
|
E
578
|
kalcium-glukonát
|
sav-szabályzó,
szilárdító anyag
|
E
579
|
vas(II)-glukonát
|
szín-stabilizátor
|
E
585
|
vas(II)-laktát
|
szín-stabilizátor
|
E
620
|
glutaminsav
|
ízfokozó
|
E
621
|
nátrium-glutamát
(monosodium glutamate, MSG)
|
ízfokozó
|
E
622
|
kálium-glutamát
(potassium glutamate)
|
ízfokozó
|
E
623
|
kalcium-glutamát
|
ízfokozó
|
E
624
|
monoammónium-glutamát
|
ízfokozó
|
E
625
|
magnézium-glutamát
|
ízfokozó
|
E
900
|
dimetil-polisziloxán
|
habzásgátló,
emulgeálószer, csomósodást
gátló
|
E
901
|
méhviasz
|
fényezőanyag,
kenőanyag, térfogatnövelő, hordozó
|
E
902
|
Kandelilla
viasz (Candelilla wax)
|
fényezőanyag,
kenőanyag
|
E
903
|
Karnauba
viasz (Carnauba wax)
|
fényezőanyag,
kenőanyag
|
E
904
|
Sellak
|
fényezőanyag,
kenőanyag
|
E
905
|
mikrokristályos
viasz
|
fényezőanyag,
kenőanyag
|
E
911
|
zsírsavak
metil észterei
|
fényezőanyag,
kenőanyag
|
E
912
|
montánsav-észterek
(montan ester)
|
fényezőanyag,
kenőanyag
|
E
914
|
oxidált
polietilén viasz
|
fényezőanyag,
kenőanyag
|
E 925
|
klór
|
fertőtlenítő
|
E
927
|
karbamid
|
texturáló
anyag
|
E
938
|
argon
|
csomagológáz
|
E
939
|
hélium
|
csomagológáz
|
E
941
|
nitrogén
|
csomagológáz
|
E
950
|
aceszulfám
|
édesítőszer
|
E 951
|
aszpartám
|
édesítőszer
|
E
952
|
ciklamát
valamint nátrium- és kalciumsói
|
édesítőszer
|
E
954
|
szacharin
valamint nátrium- és kalciumsói
|
édesítőszer
|
E
957
|
Thaumatin
|
édesítőszer,
ízfokozó
|
E
959
|
Neoheszperidin
DC (dihidro-kalkon)
|
édesítőszer
|
E
967
|
Xiloz
(Xilit, facukor)
|
édesítőszer,
nedvesítőszer, hordozó
|
E
999
|
quillajakivonat
(Quillaia extract)
|
habképző
anyag
|
E
1105
|
lizozim
|
tartósítószer
|
E
1200
|
polidextróz
(polydextrose)
|
tömegnövelő,
stabilizátor, sűrítő anyag,
nedvesítőszer, hordozó,
texturáló anyag
|
E
1201
|
polivinilpirrolidon
(polyvinylpyrrolidon)
|
stabilizátor,
derítő anyag, hordozó, testesítő anyag
|
E
1202
|
polivinilpropilpirrolidon
(polyvinylpropylpyrrolidon)
|
stabilizátor,
hordozó
|
E
1400
|
dextrin
|
kötő
és fényező adalék, a
keményítő tartalmú ételek
ízét javítja.
|
E
1404
|
oxidált-keményítő
|
emulgeálószer,
sűrítő anyag, hordozó
|
E
1410
|
monokeményítő-foszfát
|
stabilizátor,
sűrítő anyag, hordozó
|
E
1412
|
dikeményítő-foszfát
|
stabilizátor,
sűrítő anyag, hordozó
|
E
1413
|
foszfatált-dikeményítő-foszfát
|
stabilizátor,
sűrítő anyag, hordozó
|
E
1414
|
acetilált-dikeményítő-foszfát
|
emulgeálószer,
sűrítő anyag, hordozó
|
E
1420
|
acetilált-keményítő
|
stabilizátor,
sűrítő anyag, hordozó
|
E
1422
|
acetilált-dikeményítő-adipát
|
stabilizátor,
sűrítő anyag, hordozó
|
E
1440
|
hidroxi-propil-keményítő
|
emulgeálószer,
sűrítő anyag, hordozó
|
E
1442
|
hidroxi-propil-dikeményítő-foszfát
|
stabilizátor,
sűrítő anyag, hordozó
|
E
1450
|
keményítőnátriumoktenilszukcinát
|
stabilizátor,
sűrítő anyag, emulgeálószer,
hordozó
|
E
1505
|
trietil-citrát
|
habstabilizátor,
hordozó
|
E
1518
|
glicerin-triacetát
|
nedvesítőszer,
hordozó
|
Forrás: www.egeszseg.b74.hu és további táblázatok, leírások |
|