|
Karotin | mg
/ 100 g | A
vitamin | µg
/ 100 g | petrezselyem | 7,3 | csukamájolaj |
30000 | sárgarépa | 7 | libamáj |
8000 | sütőtök | 3,8 | sertésmáj |
3000 | sóska, paraj | 3,5 | marhamáj |
1000 | sárgadinnye | 3 | olajos
szardínia | 700 | | vaj |
700 | | tojássárgája |
670 | |
|
B1 vitamin | µg
/ 100 g | B2 vitamin | µg
/ 100 g | sertéshús | 740-770 |
máj
(marha, liba) | 3000 | gépsonka | 600 | sertésmáj |
2000 | marhaszív | 400 | kenőmájas |
1300 | dió, mogyoró | 400 | sertésvese |
1000 | kukorica-, búzaliszt | 400 | szív
(marha, sertés) | 800 | szárazbab | 400 | mogyoró |
500 | lencse | 350 | tojássárgája |
450 | |
|
Nikotinsav | mg
/ 100 g | C
vitamin | mg
/ 100 g | marhamáj | 15 | friss
csipkebogyó | 200 | máj (sertés, liba) |
14 | zöldpaprika |
170 | pulyka | 8,5 | petrezselyem |
170 | csirke | 8 | fekete
ribiszke | 150 | olajos hering | 8 | kelbimbó |
90 | sovány sertéshús |
7,5 | karalábé |
80 | szív (marha, sertés) |
6-6,5 |
karfiol |
60 | tüdő (marha, sertés) |
6 | káposzta |
50-55 |
vese (marha, sertés) | 6 | narancs |
50 | |
|
D vitamin | µg
/ 100 g | B6 vitamin | mg
/ 100 g | vaj | 15 | marhamáj |
1,7 | csukamájolaj | 12 | pörkölt
napraforgó | 1,4 | tojássárgája |
10 | hering,
tőkehal | 1 | habtejszín | 5 | lencse |
0,9 | gomba (csiperke, vargánya) |
5 | pritamin |
0,8 | | borjúhús |
0,7 | |
|
Pantoténsav | mg
/ 100 g | E
vitamin | mg
/ 100 g | tojássárgája |
4 | tökmag |
38,5 | marhamáj | 3,7 | napraforgóolaj |
32 | félbarna kenyér |
0,8 | szója |
22 | petrezselyem | 0,8 | csipkebogyó |
9 | földimogyoró | 0,6 | gesztenye |
8 | | földimogyoró |
8 | |
| | H vitamin | µg
/ 100 g | |
földimogyoró | 77 | | máj (sertés, marha) |
40-42 |
| mogyoró | 34 | | libamáj | 30 | | óvári sajt | 27 | | tojássárgája |
25 | | szójaliszt | 25 | | |
|
Kalcium | mg
/ 100 g | Vas |
mg
/ 100 g | mák | 970 | mogyoró |
35 |
sajt (félkemény,
kemény) | 600-850 |
mák |
22 | mogyoró | 290 | tüdő
(marha, sertés) | 16 | petrezselyem | 245 | sovány
juhhús | 10,5 | mandula | 240 | sertésmáj |
10 | dió | 200 | vargánya |
10 | szójaliszt | 200 | friss
csipkebogyó | 10 | juhtej | 180 | lóhús |
9 | |
|
Foszfor | mg
/ 100 g | Kálium |
mg
/ 100 g | ömlesztett sajtok | 950-1000 |
szójaliszt |
1950 | tojássárgája |
570 | dió |
1710 | szójaliszt | 500 | bab,
borsó, lencse | 1120-1210 |
sajt (félkemény,
kemény) | 400-550 |
mák |
1100 | bab, borsó, lencse | 400 | mazsola |
1000 | máj (marha, sertés) |
350-380 |
tökmag,
f.mogyoró | 920 | sovány juhhús | 350 | mandula |
890 | hántolt búza (buris) |
350 | napraforgó |
840 | rozsliszt | 350 | zöldborsó |
620 | | mogyoró |
600 | |
|
Nátrium | mg
/ 100 g | Magnézium |
mg
/ 100 g | füstölt
sertéshús | 2030 | szójaliszt |
360 | disznósajt | 1750 | szárazbab |
220 | ömlesztett sajtok | 1120-1400 |
szárazborsó,
lencse | 130 | kemény-félkemény
sajtok | 700-1330 |
hántolt
búza (buris) | 120 | félbarna kenyér |
825 | zabpehely |
110 | fehér kenyér | 810 | |
|
|
Réz | mg
/ 1000 g | Cink |
mg
/ 1000 g | marhamáj | 15 | csirkemáj |
49 | lencse | 8 | sertésmáj |
41 | száraz bab, borsó |
6 | marhamáj |
33 | sertésmáj | 4 | marhahús |
31 | | sertéshús |
29 | | lencse |
26 | |
|
Kobalt | mg
/ 1000 g | Króm |
mg
/ 1000 g | szárazbab | 0,6 | lencse |
0,4 | szárazborsó, lencse |
0,3 | paraj |
0,3 | paraj | 0,2 | tojássárgája |
0,2 | | szója |
0,2 | | marhamáj |
0,15 | |
|
Mangán | mg
/ 1000 g | Nikkel |
mg
/ 1000 g | paraj | 6,2 | szója |
4,1 | cékla | 5,4 | szárazborsó,
bab | 3,3-3,5 |
barna kenyér | 2,7 | lencse |
1,6 | fehérrépa | 2,6 | zöldborsó |
0,8 | szamóca | 2,4 | cékla |
0,5 | zöldborsó | 2,1 | fehérrépa |
0,5 | | sóska |
0,5 | | ribiszke |
0,5 | | Forrás: www.egeszseg.b74.hu és
további táblázatok,
leírások |
|
|